תופעה של הונאות המתבססות על גניבת זהות מתגברת בשנים האחרונות בתחומים רבים ובכללם שוק הנדל"ן. המשמעות היא שנדרש מצד המוכרים/קונים/משכירי נכסים לבצע בדיקות רקע מעמיקות.
התפוצצות הבועה בשוק הנדל"ו בארה"ב גרמה לגידול משמעותי בהיקף שוק השכירות למגורים בארה"ב. נוכלים מנצלים את מצב השוק על מנת להונות בעלי נכסים באמצעות התחזות לאדם אחר וביצוע מעשי הונאה בשמו. השימוש בגנבת זהות הולך ונעשה נפוץ בעידן הדיגיטלי ולכן נדרש לגלות ערנות לנורות אזהרה שיכולות לצוץ.
דוגמא להונאה:
שוכר מ"חוץ לעיר" (דבר המקשה על בדיקת ההיסטוריית השכירות שלו) מבקש לשכור נכס במחיר מלא וללא בדיקה יסודית של הנכס לפני המעבר (בטענות שאין לו זמן וכו'). ה"שוכר הפוטנציאלי" אפילו מציע לשלם 6 חודשי שכירות מראש על מנת להפיג את חששות בעל הבית. לאחר כריתת החוזה ותשלום השכירות, מודיע השוכר בהמטלה מסויימת כי הוא מעוניין לבטל את החוזה ומבקש מבעל הנכס שייחזיר לו 4 חודשי שכירות (2 חודשי שכירות שישמור לעצמו על טרחתו). לאחר שהכסף נשלח ל"שוכר הפוטנציאלי" הוא מבטל את השיק הראשוני על 6 חודשי שכירות.
פוסט קשור: מה עושים כשדייר לא משלם?
מה עושים בכדי לצמצם את הסיכון:
- יש לעבוד רק עם חברת ניהול מורשת ומנוסה ו"לעבוד על פי הספר". הניסיון לחסוך בעלויות באמצעות עיגול פינות עלול לעלות הרבה יותר.
- מודעות – לחפש התנהגות לא נורמטיבית כגון הצעה לשלם מקדמה גבוהה מאד, אי בדיקה של הנכס לפני המעבר מצד השוכר וכו'. התנהגות לא הגיונית בד"כ תעיד כי יש דברים בגו ולא ששפר עליך מזלך.
- לא לתת מפתח עד שהתשלום הראשוני נפרע ויש אישור מן הבנק (יכול לקחת 10 ימים). להוציא דייר מן הנכס לאחר שנכנס הרבה יותר קשה ויקר.
- לבדוק היסטוריה של פינויים ותביעות עפ"י שם הדייר ובן/ת זוגו/תו באמצעות מערכות מידע שקיימות לחברות ניהול מורשות ובאתרי אינטרנט של המחוז. לא לפול בפח של של "שוכרים פטנציאליים" אשר טוענים "זה לא אני…".
- אם יש ספק להגדיל את הפקדון/דמי השכירות שמשולמים בטרם מועד הכניסה לבית, על מנת לנסות לצמצם את הנזק הפוטנציאלי. אחת האופציות היא לבקש דמי שכירות הכוללים פקדון + חודש שכירות ראשון + חודש שכירות אאחרון.
מה עושים נתקלת במקרה הונאה:
- להכיר בבעיה מיידית – לא לדחות את הטיפול ולבצע מו"מ אשר ימשוך זמן ויגדיל את הנזק.
- לתת למומחים לטפל – לקחת עו"ד ! זה יעלה כסף אולם זה יחסוך הרבה יותר בסופו של התהליך. לרוב הנוכלים מתוחכמים ומכירים היטב את מגרעות ומגבלות מערכת המשפט וכיצד יוכלו לנצלם על מנת למקסם את התועלת עבורם וכתוצאה מכך את הנזק של בעל הנכס.
לסיכום,
תופעה של גנבת זהות קיימת בכל העולם וגוברת בעידן הדיגיטלי. שוק הנדל"ן בכלל ובארה"ב בפרט מהווה עוד קרקע לפעילות פלילית של נוכלים. באמצעות נקיטת צעדים פשוטים נוכל להקטין את הסיכוי להונאה כלפינו ולצמצם את הנזק במידה וכבר קרתה.
אין אפשרות להשאיר תגובה