שוק הדיור ממשיך להכביד על כלכלת ארה"ב: שכונות עדיין מוצפות בבתים מעוקלים ומיליוני עובדים בענף הבנייה נאבקים למצוא לעצמם משרה. אך קבוצה אחת נהנית משגשוג: משכירי הדירות.
בניגוד למחיריהם של הבתים, מחירי השכירות מטפסים. לפי נתוני משרד העבודה האמריקאי, בינואר 2012 נרשמה עלייה של 2.4% במחירי השכירות לעומת ינואר 2011, ללא התאמה לאינפלציה.
מכיוון שבשנים האחרונות הוקמו רק מעט בניינים חדשים להשכרה, יחידות הדיור נחטפות במהירות. לפי חברת המחקר רייס, שיעור התפוסה של דירות להשכרה בארה"ב עלה ל-94.8% – הרמה הגבוהה ביותר מזה יותר מעשור.
"אנחנו נהפכים לאומת שוכרים יותר מאי פעם", אומר כריסטופר ג'יי. מאייר, מרצה לנדל"ן בבית הספר למינהל עסקים של אוניברסיטת קולומביה. כלכלנים מעריכים כי התנאים הטובים לבעלי הבתים יימשכו לפחות עוד שנה, על רקע השיפור בשוק התעסוקה והבנייה המוגבלת של דירות להשכרה.
משפחות שבעבר רכשו בתים ממשיכות לגור בשכירות זמן ממושך יותר – ייתכן שהן מחכות שמחירי הבתים יגיעו לתחתית, או שאינן מצליחות לקבל משכנתא. אחרים עדיין אינם בטוחים בתעסוקתם, וחוששים מהמחויבות שבבעלות על בית.
נתוני המפקד הלאומי מראים כי שיעור בעלי הדירות נמצא בירידה, מאז השיא של 69.4% שנרשם ב-2004. ברבעון הרביעי של 2011 כבר הגיע שיעור זה ל-66%. לדברי קנת רוזן, כלכלן ומרצה לנדל"ן בבית הספר למינהל עסקים באוניברסיטת ברקלי, משמעות הדבר היא כי 2 מיליון משקי בית נוספים בארה"ב שוכרים כיום דירות.
חלק מהשוכרים עוברים לבתים שנותרו ריקים בעקבות עיקולים. משקיעים המעוניינים להרוויח מהתחזקות מגמת השכירות רוכשים בתים רבים במחירים מוזלים, ומשכירים אותם לאנשים שאיבדו את בתיהם. כמה קרנות גידור וקרנות השקעה פרטיות הכריזו באחרונה על כוונתן להשקיע בנכסים של מי שנקלעו למצוקה ולהמיר אותם ליחידות שכירות. בחודש שעבר ביקש הממשל הצעות ממשקיעים המעוניינים לרכוש מאגרים של בתים מעוקלים השייכים לחברות המשכנתאות הממשלתיות פאני מיי ופרדי מאק או לסוכנות הדיור הפדרלית (FHA).
התחרות הגדולה בשוק אינה רק על בתים פרטיים אלא גם על דירות בבניינים משותפים. משפחות רבות נאלצות להצטופף בדירות קטנות בעקבות המיתון, וצעירים רבים בשנות ה-20 לחייהם גרים עם הוריהם, אבל עדיין יש צעירים שעוברים לגור לבד. לפי נתוני משרד העבודה האמריקאי, כמעט 60% מהמשרות החדשות בארה"ב בשנתיים האחרונות אוישו על ידי בני 20-34 – שמהווים קבוצת שוכרים משמעותית, כך לפי ניתוח שביצע רונלד ויטן, המייעץ לחברות ניהול בנייני דירות.
בעת ההאטה הכלכלית, פרויקטים של בתי דירות חדשים נגנזו. לפי נתוני המיפקד הלאומי, מספר הדירות החדשות שבנייתן הושלמה ירד מכ-284 אלף ב-2006, לפחות ממחצית מכך ב-2011. ההיצע המוגבל דוחף את מחירי השכירות כלפי מעלה בכמה מהשווקים.
אין אפשרות להשאיר תגובה